Kamień milowy dla Corporate & Affinity w Grupie UNIQA

• W segmencie ubezpieczeń korporacyjnych Grupa UNIQA zamknęła rok 2023 składką przypisaną brutto w wysokości ponad 1 mld euro.
  • Silnym filarem obszaru są rozwiązania pracownicze dla firm, które przyniosły ponad 200 mln euro składki.

Działalność Grupy UNIQA w obszarze ubezpieczeń korporacyjnych i affinity rozwija się sukcesywnie od 2011 roku. Zaczynając od niewielkiego portfela z wolumenem wynoszącym ok. 100 milionów euro, wdrożony model biznesowy znacząco urósł na przestrzeni kolejnych lat. Ambicją Grupy jest umocnienie pozycji lidera rynkowego w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.

- Od 2022 roku z sukcesem wdrażamy strategię Corporate & Affinity. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu i wiedzy w zakresie ryzyka i underwritingu, z wykorzystaniem nowoczesnych technologii możemy zaoferować wszystkim klientom unikalne rozwiązania. Szeroka gama standardowych lub modułowych produktów, a także wysoce spersonalizowane rozwiązania ubezpieczeniowe, pozwalają nam obsłużyć praktycznie każdą firmę w regionie CEE – podkreśla Olivera Böhm-Rybak, dyrektor ds. korporacyjnych i affinity w Grupie UNIQA. - Wspieramy naszych klientów z jednej strony w zarządzaniu ryzykiem, a  z drugiej w zapewnianiu bezpieczeństwa swoim pracownikom. Z kolei nasze rozwiązania w zakresie affinity otwierają również dodatkowy potencjał wzrostu dla klientów korporacyjnych – dodaje.

UNIQA realizuje wielopoziomowe podejście do klientów korporacyjnych. Mikroprzedsiębiorstwom oferuje proste i gotowe produkty ubezpieczeniowe. MŚP mogą wybierać spośród modułów, które pozwalają dopasować produkt ubezpieczeniowy do ich potrzeb. Ofertę w pełni zindywidualizowaną dedykuje dużym firmom, które często działają na arenie międzynarodowej i wymagają specyficznych rozwiązań w różnych krajach i regionach.

- Polska jest największym po Austrii rynkiem w Grupie UNIQA i znacząco przyczynia się do dobrych wyników w obszarze ubezpieczeń korporacyjnych i affinity w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Docenieniem naszej roli było powierzenie UNIQA w Polsce utworzenia na początku 2024 roku i poprowadzenia międzynarodowego Centrum Kompetencyjnego dla firm działających transgranicznie, które obsługuje 15 rynków w naszym regionie. Dzięki takiemu kompleksowemu podejściu, a jednocześnie ujednoliceniu oferty, jesteśmy w stanie jeszcze lepiej zaopiekować się naszymi klientami – podkreśla Adam Łoziak, członek zarządu ds. klientów korporacyjnych i mieszkalnictwa UNIQA Polska.

UNIQA zapewnia ofertę dla każdego segmentu klientów korporacyjnych, między innymi ubezpieczenie majątku, odpowiedzialności cywilnej czy floty pojazdów mechanicznych. Oprócz tradycyjnego ubezpieczenia przeniesienia ryzyka, oferuje rozwiązania w zakresie ubezpieczeń grupowych dla pracowników firm.

- Przy wolumenie składek przekraczającym w 2023 roku 200 milionów euro w regionie Europy Środkowo-Wschodniej rozwiązania w zakresie świadczeń pracowniczych stały się mocnym filarem modelu biznesowego – zaznacza Olivera Böhm-Rybak.

Oprócz tradycyjnych produktów ubezpieczeniowych dla klientów korporacyjnych, UNIQA oferuje także rozwiązania affinity. Są to produkty ubezpieczeniowe, które klienci korporacyjni mogą oferować swoim klientom końcowym, jako uzupełnienie podstawowej oferty produktowej.

Grupa UNIQA zapowiada dalszy rozwój oferty usług 360 stopni dla klientów korporacyjnych.

- Celem jest umocnienie pozycji wiodącego ubezpieczyciela korporacyjnego na naszych rynkach Europy Środkowo-Wschodniej. Oprócz specyficznych dla branży rozwiązań ubezpieczeniowych w obszarach affinity i świadczeń pracowniczych, koncentrujemy się także na usługach doradczych wykraczających poza tradycyjne ubezpieczenia, np. w obszarach ESG i zarządzania ryzykiem – dodaje Wolfgang Kindl, członek zarządu ds. klientów i rynków międzynarodowych w Grupie UNIQA.

Spółki UNIQA w Polsce mają wszechstronną ofertę dla osób prywatnych, małych, średnich i dużych firm, ich pracowników oraz dla spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych, a także biur podróży. UNIQA jest liderem w ubezpieczeniach majątku spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych w Polsce. Na koniec 2022 roku przypis składki zakładów ubezpieczeń działających pod marką UNIQA wyniósł prawie 4,15 mld zł. Wypłaciły w tym czasie poszkodowanym 2,7 mld zł odszkodowań i świadczeniach. Obsługują 6,1 mln klientów indywidualnych i ubezpieczają ponad 80 tys. firm w Polsce. Z kolei UNIQA TFI i UNIQA PTE na koniec 2022 roku zarządzały aktywami o łącznej wartości 13,4 mld zł. Produkty UNIQA klient może kupić w dogodnym dla siebie miejscu: u agentów, brokerów, przez Internet, telefon oraz za pośrednictwem partnerów. Zakłady ubezpieczeń działające w Polsce pod marką UNIQA powstały w wyniku konsolidacji kilku firm ubezpieczeniowych, których obecność na polskim rynku sięga ponad 30 lat. Sama marka UNIQA jest obecna w Polsce od ponad 20 lat. Inwestorem strategicznym spółek jest europejski holding ubezpieczeniowy o austriackich korzeniach - UNIQA Insurance Group AG.

Grupa UNIQA należy do czołowych grup ubezpieczeniowych na rynkach w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej. Około 20 tysięcy pracowników oraz wyłącznych współpracowników obsługuje 15 mln klientów. UNIQA jest drugą co do wielkości grupą ubezpieczeniową w Austrii z ok. 21-proc. udziałem w rynku. W 2021 r. Grupa UNIQA zebrała 6,4 mld euro składki. Działa w 18 krajach europejskich. Jest obecna w 15 krajach w regionie Europy Środkowej i Wschodniej, m.in. Albanii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, na Węgrzech, w Kosowie, Macedonii Północnej, Czarnogórze, Polsce, Rumunii, Serbii, Słowacji oraz Ukrainie. Do Grupy UNIQA należą również spółki ubezpieczeniowe w Szwajcarii i Liechtensteinie.