Startuje kolejna edycja Akademii Mieszkalnictwa UNIQA

• W poniedziałek, 30 października, odbędzie się pierwsze szkolenie online w jesiennej edycji Akademii Mieszkalnictwa UNIQA.
  • To cykl edukacyjny dla klientów korporacyjnych z sektora mieszkalnictwa.
  • Dotychczas w trzech edycjach odbyło się 14 spotkań.

Akademia Mieszkalnictwa UNIQA to cykl bezpłatnych szkoleń o tematyce ubezpieczeniowej skierowanych do klientów korporacyjnych z sektora mieszkalnictwa: pracowników spółdzielni mieszkaniowych, zarządców nieruchomości, wspólnot majątkowych oraz innych partnerów UNIQA, w tym brokerów. Spotkania odbywają się w formie transmisji online prowadzonych przez ekspertów ubezpieczyciela oraz gości zewnętrznych.

– Będąc liderem ubezpieczeń dla spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych, oferujemy dostęp do unikalnej wiedzy, którą chętnie dzielimy się z naszymi klientami i partnerami biznesowymi. Z jednej strony zapewniamy kompleksową ochronę ubezpieczeniową, a  z drugiej chcemy być partnerem, który wspiera swoich klientów w prowadzeniu działalności. Dlatego program naszych szkoleń budujemy na podstawie wieloletniego doświadczenia, a także w porozumieniu z klientami, których wprost pytamy, jaka tematyka byłaby dla nich intersująca – wyjaśnia Rafał Kukier, dyrektor zarządzający Pionu Mieszkalnictwa w UNIQA.

W poniedziałek, 30 października, rozpocznie się pierwsze szkolenie na temat zimowych obowiązków administratora budynku w zakresie potencjalnych szkód osobowych. W czasie spotkania zostaną poruszone zagadnienia dotyczące obowiązków, jakie spoczywają na administratorze bądź zarządcy budynku w okresie zimowym, a także przykłady szkód osobowych będące następstwem nienależytego wypełniania obowiązków.

Trzy tygodnie później, 21 listopada, tematem spotkania będzie „RODO, a interes prawny pozyskania danych sprawcy szkody, o czym powinniśmy wiedzieć”. Oba szkolenia poprowadzi Michał Gajewski, ekspert w zakresie prawa ubezpieczeniowego, odpowiedzialności cywilnej, roszczeń osobowych i majątkowych.

– Bardzo nam też zależało na wypracowaniu formuły, w której aktywną rolę mogą odgrywać także uczestnicy. Przed każdym spotkaniem zbieramy pytania od osób zainteresowanych udziałem w szkoleniu, dzięki czemu omawiane zagadnienia w pełni odpowiadają na potrzeby uczestników. Dodatkowo, osoby biorące udział w spotkaniach, mogą zadawać pytania także w ich trakcie. Te interakcje są niezwykle wartościowe – wyjaśnia Emilia Głowacka, menedżerka Zespołu Wsparcia Biznesu i Procesów w UNIQA.

Pierwsza Akademia Mieszkalnictwa UNIQA odbyła się w 2022 roku. Od tego czasu ubezpieczyciel zorganizował trzy edycje, podczas których odbyło się łącznie 14 szkoleń. Na każde spotkanie loguje się średnio 300 uczestników.

Spółki UNIQA w Polsce mają wszechstronną ofertę dla osób prywatnych, małych, średnich i dużych firm, ich pracowników oraz dla spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych, a także biur podróży. UNIQA jest liderem w ubezpieczeniach majątku spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych w Polsce. Na koniec 2022 roku przypis składki zakładów ubezpieczeń działających pod marką UNIQA wyniósł prawie 4,15 mld zł. Wypłaciły w tym czasie poszkodowanym 2,7 mld zł odszkodowań i świadczeniach. Obsługują 6,1 mln klientów indywidualnych i ubezpieczają ponad 80 tys. firm w Polsce. Z kolei UNIQA TFI i UNIQA PTE na koniec 2022 roku zarządzały aktywami o łącznej wartości 13,4 mld zł. Produkty UNIQA klient może kupić w dogodnym dla siebie miejscu: u agentów, brokerów, przez Internet, telefon oraz za pośrednictwem partnerów. Zakłady ubezpieczeń działające w Polsce pod marką UNIQA powstały w wyniku konsolidacji kilku firm ubezpieczeniowych, których obecność na polskim rynku sięga ponad 30 lat. Sama marka UNIQA jest obecna w Polsce od ponad 20 lat. Inwestorem strategicznym spółek jest europejski holding ubezpieczeniowy o austriackich korzeniach - UNIQA Insurance Group AG.

Grupa UNIQA należy do czołowych grup ubezpieczeniowych na rynkach w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej. Około 20 tysięcy pracowników oraz wyłącznych współpracowników obsługuje 15 mln klientów. UNIQA jest drugą co do wielkości grupą ubezpieczeniową w Austrii z ok. 21-proc. udziałem w rynku. W 2021 r. Grupa UNIQA zebrała 6,4 mld euro składki. Działa w 18 krajach europejskich. Jest obecna w 15 krajach w regionie Europy Środkowej i Wschodniej, m.in. Albanii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, na Węgrzech, w Kosowie, Macedonii Północnej, Czarnogórze, Polsce, Rumunii, Serbii, Słowacji oraz Ukrainie. Do Grupy UNIQA należą również spółki ubezpieczeniowe w Szwajcarii i Liechtensteinie.