Piotr Lipa dołącza do zarządu UNIQA

• Piotr Lipa powołany na członka zarządu UNIQA
  • Nowy członek zarządu odpowiada za kulturę organizacyjną, HR, markę i komunikację oraz obszar prawny i compliance

Rada nadzorcza 1 marca powołała Piotra Lipę do pełnienia funkcji członka zarządu UNIQA TU S.A. i UNIQA TU na Życie S.A. W skład zarządu wchodzą obecnie Marcin Nedwidek, prezes spółki; Adam Łoziak, członek zarządu odpowiedzialny za obszar klienta korporacyjnego i mieszkalnictwa; Mariusz Wójcik, członek zarządu odpowiedzialny za rozwój obszaru bancassurance i programów partnerskich; Daniela Sotirovic, członkini zarządu odpowiedzialna za wsparcie klienta i IT oraz Jakub Machnik, członek zarządu odpowiedzialny za finanse i ryzyko. Piotr Lipa odpowiadać będzie za HR, kulturę organizacyjną, markę i komunikację, compliance, departament prawny oraz sekretariat generalny.

W imieniu rady nadzorczej chciałbym podziękować Piotrowi za przyjęcie wyzwania poprowadzenia tej bardzo ważnej części naszej organizacji w Polsce i życzyć mu wielu sukcesów na tej drodze. Wiedza i doświadczenie, które Piotr wnosi do zarządu, uczynią nasz zespół jeszcze silniejszym i zapewnią, że w dalszym ciągu będziemy koncentrować się na dostarczaniu najlepszych usług dla naszych klientów, poprzez zmotywowanych i zaangażowanych pracowników UNIQA Polska – mówi Zoran Visnjic, przewodniczący rad nadzorczych spółek ubezpieczeniowych w Polsce.

Piotrowi serdecznie gratuluję i cieszę się, że do zarządu dołącza osoba, o tak unikalnych kompetencjach, która z sukcesem wspierała naszą organizację w wymagającym okresie integracji. Życzę mu powodzenia w nowej roli i wielu sukcesów w realizowaniu kolejnych zadań, ma w tym wsparcie nas wszystkich – mówi Marcin Nedwidek, prezes UNIQA w Polsce.

Bardzo się cieszę, że będę miał możliwość, jako członek zarządu, uczestniczenia w wyzwaniach, które stoją przed UNIQA. To ogromna przyjemność z tej perspektywy wspierać najlepszy w mojej ocenie zespół ekspertów na rynku ubezpieczeniowym. Dziękuję Marcinowi Nedwidkowi, zarządowi UNIQA w Polsce oraz radzie nadzorczej za zaufanie – mówi Piotr Lipa.

Piotr Lipa dołączył do UNIQA w maju 2021 roku. Do momentu powołania do funkcji członka zarządu był dyrektorem, a następnie dyrektorem zarządzającym odpowiedzialnym za obszar HR, komunikacji i kultury organizacyjnej. Przed przyjściem do UNIQA był szefem HR w Unum, jak również dyrektorem w ramach HR w bankach BNP Paribas i Pekao. Współpracował także z kancelarią prawną. Piotr Lipa jest absolwentem prawa, administracji i psychologii. Ukończył Uniwersytet Łódzki oraz Uniwersytet SWPS. Ma stopień doktora nauk prawnych i uprawnienia do wykonywania zawodu adwokata.

Spółki UNIQA w Polsce mają wszechstronną ofertę dla osób prywatnych, małych, średnich i dużych firm, ich pracowników oraz dla spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych, a także biur podróży. UNIQA jest liderem w ubezpieczeniach majątku spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych w Polsce. Na koniec 2022 roku przypis składki zakładów ubezpieczeń działających pod marką UNIQA wyniósł prawie 4,15 mld zł. Wypłaciły w tym czasie poszkodowanym 2,7 mld zł odszkodowań i świadczeniach. Obsługują 6,1 mln klientów indywidualnych i ubezpieczają ponad 80 tys. firm w Polsce. Z kolei UNIQA TFI i UNIQA PTE na koniec 2022 roku zarządzały aktywami o łącznej wartości 13,4 mld zł. Produkty UNIQA klient może kupić w dogodnym dla siebie miejscu: u agentów, brokerów, przez Internet, telefon oraz za pośrednictwem partnerów. Zakłady ubezpieczeń działające w Polsce pod marką UNIQA powstały w wyniku konsolidacji kilku firm ubezpieczeniowych, których obecność na polskim rynku sięga ponad 30 lat. Sama marka UNIQA jest obecna w Polsce od ponad 20 lat. Inwestorem strategicznym spółek jest europejski holding ubezpieczeniowy o austriackich korzeniach - UNIQA Insurance Group AG.

Grupa UNIQA należy do czołowych grup ubezpieczeniowych na rynkach w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej. Około 20 tysięcy pracowników oraz wyłącznych współpracowników obsługuje 15 mln klientów. UNIQA jest drugą co do wielkości grupą ubezpieczeniową w Austrii z ok. 21-proc. udziałem w rynku. W 2021 r. Grupa UNIQA zebrała 6,4 mld euro składki. Działa w 18 krajach europejskich. Jest obecna w 15 krajach w regionie Europy Środkowej i Wschodniej, m.in. Albanii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, na Węgrzech, w Kosowie, Macedonii Północnej, Czarnogórze, Polsce, Rumunii, Serbii, Słowacji oraz Ukrainie. Do Grupy UNIQA należą również spółki ubezpieczeniowe w Szwajcarii i Liechtensteinie.