Jakub Machnik w zarządzie UNIQA Polska

• Jakub Machnik został powołany na stanowisko członka zarządu odpowiedzialnego za zarządzaniem ryzykiem
  • Od 2007 roku pełnił funkcję dyrektora Departamentu Finansowego w spółkach UNIQA.

Rada Nadzorcza spółek UNIQA w Polsce zdecydowała o powołaniu z dniem 1 kwietnia Jakuba Machnika na stanowisko członka zarządu odpowiedzialnego za pion ryzyka. Z UNIQA związany jest od 14 lat, ostatnio pełnił funkcję dyrektora finansowego.

Jakub Machnik jest związany z sektorem ubezpieczeń od 17 lat, w tym od 14 lat z UNIQA. Od 2007 roku był na stanowisku dyrektora finansowego odpowiedzialnego m.in. za księgowość, sprawozdawczość i działalność lokacyjną. Brał udział w projektach wdrożeń systemów IT (zarówno ubezpieczeniowych, jak i ERP), projektach optymalizacyjnych dotyczących złożonych procesów biznesowych oraz operacyjnym wdrożeniu regulacji Solvency II. Karierę zawodową rozpoczynał w audycie instytucji finansowych firm Arthur Andersen i Ernst&Young.

Posiada uprawnienia biegłego rewidenta, ukończył kierunek Finanse i Bankowość na Uniwersytecie Łódzkim. Posiada również dyplom MBA programu Executive MBA University of Quebec i Szkoły Głównej Handlowej.

- Jakub Machnik jest doświadczonym menedżerem ds. ryzyka, który od wielu lat pracuje na rynku ubezpieczeniowym. Po 14 latach pracy w UNIQA ma dużą wiedzę o rynku ubezpieczeniowym i  w szczególności o działaniu spółek UNIQA. Będzie wspierał zarząd w umacnianiu pozycji UNIQA na polskim rynku mówi Jarosław Matusiewicz, prezes spółek UNIQA.

Powołanie członka zarządu odpowiedzialnego za obszar ryzyka wymaga akceptacji Komisji Nadzoru Finansowego.

Skład zarządu spółek UNIQA w Polsce od 1 kwietnia 2017 r.:

• Jarosław Matusiewicz – prezes zarządu,
  • Anna Demczenko - wiceprezes zarządu ds. finansowych,
  • Adam Łoziak - wiceprezes zarządu ds. sprzedaży,
  • Jakub Machnik – członek zarządu ds. ryzyka.

Więcej o UNIQA na www.uniqa.pl

UNIQA w Polsce reprezentują spółki UNIQA TU oraz UNIQA TU na Życie, oferujące ubezpieczenia majątkowe, komunikacyjne i życiowe, zarówno dla klientów indywidualnych, jak też instytucjonalnych. Majątkowe towarzystwo UNIQA zajmuje 6. pozycję na rynku ubezpieczeniowym pod względem wysokości składki przypisanej. Jest też liderem w ubezpieczeniach majątku spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych Polsce. Ubezpiecza 50 proc. spółdzielni mieszkaniowych, 40 proc. wspólnot mieszkaniowych w Polsce oraz ponad 500 tys. mieszkań. Życiowe towarzystwo UNIQA jest z kolei jednym z najdynamiczniej rosnących na rynku. Dzięki rozbudowanej sieci sprzedaży oraz zaangażowaniu ponad 3000 agentów UNIQA jest blisko klientów, zapewniając im profesjonalne doradztwo i pomoc w wyborze ubezpieczenia. Produkty UNIQA można kupić zarówno w ramach sieci wyłącznej, składającej się ze 130 placówek, jak też w multiagencjach oraz u brokerów i dealerów samochodowych. W 2016 r. UNIQA uzyskała tytuł Instytucja Roku 2015 nadany przez niezależny portal MojeBankowanie.pl oraz Wybór konsumenta. UNIQA jest  laureatem konkursu Solidny Pracodawca. W 2014 r. otrzymała również nagrody m.in.: Laur Konsumenta – Odkrycie Roku 2014,  Najwyższa Jakość Quality International czy certyfikat „Dobra Polisa”. Inwestorem strategicznym spółek jest europejski holding ubezpieczeniowy o austriackich korzeniach - UNIQA Insurance Group AG.

Grupa UNIQA należy do czołowych grup ubezpieczeniowych na rynkach w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej. 40 spółek prowadzi działalność w 18 krajach Europy. Ponad 21 tys. pracowników i partnerów wyłącznych obsługuje 10 mln klientów. UNIQA jest drugą co do wielkości grupą ubezpieczeniową w Austrii, posiadającą ok. 22-proc. udziału w rynku. Jest obecna w 15 krajach w regionie Europy Środkowo-Wschodniej: Albanii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, na Węgrzech, w Kosowie, Macedonii, Czarnogórze, Polsce, Rumunii, Rosji, Serbii, Słowacji oraz na Ukrainie. Do Grupy UNIQA należą również spółki ubezpieczeniowe w Szwajcarii i Liechtensteinie.