Nowy członek zarządu UNIQA Polska

• Anna Demczenko dołączyła do UNIQA Polska, kierowanej przez prezesa Jarosława Matusiewicza, jako wiceprezes zarządu spółek
  • W polskich spółkach ubezpieczeniowych UNIQA jest odpowiedzialna za finanse i controlling
  • To menedżer wyższego szczebla z wieloletnim doświadczeniem w zarządzaniu finansami w międzynarodowej korporacji.

Rada Nadzorcza spółek UNIQA w Polsce zdecydowała o powołaniu z dniem 1 marca Anny Demczenko na stanowisko wiceprezesa odpowiedzialnego za pion finansowy.

Anna Demczenko jako wiceprezes spółek UNIQA Polska odpowiada za departament finansowy, controllingu, aktuariatu finansowego oraz zarządzanie aktywami. Przed rozpoczęciem pracy w UNIQA Polska przez wiele lat była związana z koncernem Procter&Gamble w Europie Centralnej. Od 1997 roku zajmowała różne stanowiska w obszarze księgowości, finansów i zarządzania operacyjnego. Następnie awansowała na stanowisko menedżera wyższego szczebla w ramach grupy (senior group manager). Ukończyła Kijowski Narodowy Uniwersytet Ekonomiczny. Uzyskała także dyplom EMBA (Executive Master of Business Administration) w Wyższej Szkole Menedżerskiej w Warszawie.

- Anna Demczenko to menedżer z ponad 20-letnim doświadczeniem w zarządzaniu finansami międzynarodowej organizacji. Wraz z naszym doświadczonym lokalnym zespołem zajmującym się finansami jeszcze bardziej wzmocni pozycję UNIQA na polskim rynku ubezpieczeń, zapewniając spójne planowanie strategiczne, finansowe i operacyjne w ramach grupy działającej w 15 krajach Europy Środkowo-Wschodniej - mówi Wolfgang Kindl, prezes UNIQA International i przewodniczący rady nadzorczej spółek UNIQA w Polsce.

Anna Demczenko zastąpi na stanowisku Małgorzatę Michalak-Bartkowiak, która w połowie 2016 r. objęła stanowisko doradcy zarządu.

Więcej o UNIQA na www.uniqa.pl

UNIQA w Polsce reprezentują spółki UNIQA TU oraz UNIQA TU na Życie, oferujące ubezpieczenia majątkowe, komunikacyjne i życiowe, zarówno dla klientów indywidualnych, jak też instytucjonalnych. Majątkowe towarzystwo UNIQA zajmuje 6. pozycję na rynku ubezpieczeniowym pod względem wysokości składki przypisanej. Jest też liderem w ubezpieczeniach majątku spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych Polsce. Ubezpiecza 50 proc. spółdzielni mieszkaniowych, 40 proc. wspólnot mieszkaniowych w Polsce oraz ponad 500 tys. mieszkań. Życiowe towarzystwo UNIQA jest z kolei jednym z najdynamiczniej rosnących na rynku. Dzięki rozbudowanej sieci sprzedaży oraz zaangażowaniu ponad 3000 agentów UNIQA jest blisko klientów, zapewniając im profesjonalne doradztwo i pomoc w wyborze ubezpieczenia. Produkty UNIQA można kupić zarówno w ramach sieci wyłącznej, składającej się ze 130 placówek, jak też w multiagencjach oraz u brokerów i dealerów samochodowych. W 2016 r. UNIQA uzyskała tytuł Instytucja Roku 2015 nadany przez niezależny portal MojeBankowanie.pl oraz Wybór konsumenta. UNIQA jest  laureatem konkursu Solidny Pracodawca. W 2014 r. otrzymała również nagrody m.in.: Laur Konsumenta – Odkrycie Roku 2014,  Najwyższa Jakość Quality International czy certyfikat „Dobra Polisa”. Inwestorem strategicznym spółek jest europejski holding ubezpieczeniowy o austriackich korzeniach - UNIQA Insurance Group AG.

Grupa UNIQA należy do czołowych grup ubezpieczeniowych na rynkach w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej. 40 spółek prowadzi działalność w 18 krajach Europy. Ponad 21 tys. pracowników i partnerów wyłącznych obsługuje 10 mln klientów. UNIQA jest drugą co do wielkości grupą ubezpieczeniową w Austrii, posiadającą ok. 22-proc. udziału w rynku. Jest obecna w 15 krajach w regionie Europy Środkowo-Wschodniej: Albanii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Czechach, na Węgrzech, w Kosowie, Macedonii, Czarnogórze, Polsce, Rumunii, Rosji, Serbii, Słowacji oraz na Ukrainie. Do Grupy UNIQA należą również spółki ubezpieczeniowe w Szwajcarii i Liechtensteinie.