Małgorzata Michalak-Bartkowiak odznaczona za zasługi dla ubezpieczeń

Polska Izba Ubezpieczeń przyznała Małgorzacie Michalak-Bartkowiak, wiceprezesowi UNIQA, odznakę „Za Zasługi dla Ubezpieczeń”.

Polska Izba Ubezpieczeń nagradza osoby i instytucje za ich wkład w rozwój polskiego rynku ubezpieczeniowego. Uroczyste wręczenie prestiżowego wyróżnienia odbyło się 9 lutego 2015 r. podczas walnego zgromadzenia Polskiej Izby Ubezpieczeń (PIU).

- To dla mnie miła niespodzianka i duże wyróżnienie – mówi Małgorzata Michalak Bartkowiak, wiceprezes UNIQA.

Komisja PIU oceniała cały dorobek zawodowy kandydatów do nagrody. Małgorzata Michalak Bartkowiak była współzałożycielką jednego z pierwszych prywatnych zakładów ubezpieczeń – Zakładu Ubezpieczeń i Reasekuracji POLONIA, który powstał w 1990 r. i  w 2003 w związku ze zmianami własnościowymi przekształcił się w UNIQA TU.

Łódzka POLONIA znalazła się wśród pionierskich firm ubezpieczeniowych, które podjęły próbę przełamania monopolu PZU.

- Byliśmy pionierami na rynku w tworzeniu placówek franczyzowych, czyli naszych przedstawicielstw, które działają do dnia dzisiejszego. Rozwiązanie to zostało przyjęte przez innych ubezpieczycieli – wspomina Małgorzata Michalak-Bartkowiak.

POLONIA zaproponowała klientom blisko 40-milionowego kraju, w którym rynek usług finansowych był słabo rozwinięty, możliwość szerszego wyboru oferty ubezpieczeniowej, przyczyniając się w ten sposób do rozwoju tego rynku.

Michalak-Bartkowiak brała czynny udział w 2008 r. w procesie fuzji UNIQA ze spółkami grupy Korporacji Ubezpieczeniowej FILAR. Dzięki temu FILAR, który był jedynym na polskim rynku towarzystwem wyspecjalizowanym w ubezpieczaniu spółdzielczości może do dzisiaj, pod szyldem UNIQA, dynamicznie rozwijać działalność dedykowaną sektorowi spółdzielni, wspólnot mieszkaniowych oraz zarządców nieruchomości.

Obecnie UNIQA TU jest piątą spółką majątkową na polskim rynku, a jej menedżerowie aktywnie działają w pięciu komisjach samorządowych.

Grupę UNIQA w Polsce reprezentują spółki UNIQA TU SA oraz UNIQA TU na Życie SA, oferujące ubezpieczenia majątkowe, komunikacyjne i życiowe, zarówno dla klientów indywidualnych, jak też instytucjonalnych. Obecnie UNIQA TU SA zajmuje 5. pozycję na rynku ubezpieczeniowym pod względem wysokości składki przypisanej brutto, która w 2013 r. wyniosła ponad 1,12 mld zł. Dzięki rozbudowanej sieci sprzedaży oraz zaangażowaniu ponad 3000 agentów UNIQA jest blisko klientów, zapewniając im profesjonalne doradztwo i pomoc w wyborze ubezpieczenia. Produkty UNIQA można kupić zarówno w ramach sieci wyłącznej, mającej 130 placówek, jak też w multiagencjach oraz u brokerów i dealerów samochodowych. UNIQA jest laureatem konkursu Solidny Pracodawca 2014. W 2014 r. otrzymała również nagrody: Laur Konsumenta – Odkrycie Roku 2014” za ubezpieczenie domów i mieszkań Twój DOM Plus, „Modernizacja Roku 2013” w kategorii „Obiekty biurowe”, Polską Nagrodę Innowacyjności Forum Przedsiębiorczości „Najwyższa Jakość Quality International” oraz Certyfikat „Innowacyjna Firma” za Portal Obsługi Sprzedaży POS, a także Certyfikat „Dobra Polisa” dla ubezpieczenia mieszkania ze składką płatną miesięcznie.

Inwestorem strategicznym spółek jest europejski holding ubezpieczeniowy o austriackich korzeniach - UNIQA Insurance Group AG.

Grupa UNIQA należy do czołowych grup ubezpieczeniowych na rynkach w Austrii i Europie Środkowo-Wschodniej. 22 000 pracowników i współpracowników obsługuje ponad 9,2 mln klientów w 19 krajach. UNIQA i Raiffeisen Insurance to dwie silne marki, gwarantujące bardzo dobrą podstawę do dalszego rozwoju. UNIQA jest obecna w 15 krajach Europy: Albanii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Kosowie, Chorwacji, Macedonii, Czarnogórze, Polsce, Rumunii, Rosji, Serbii, Słowacji, Czechach, Ukrainie i Węgrzech. Do Grupy UNIQA należą również spółki ubezpieczeniowe we Włoszech, Szwajcarii i Liechtensteinie.