UNIQA na podium rankingu najlepszych ubezpieczycieli „Gazety Bankowej”

Obie spółki Grupy UNIQA zdobyły miejsce na podium rankingu najlepszych ubezpieczycieli „Gazety Bankowej”. UNIQA TU na Życie SA zajęła 3. miejsce wśród najlepszych ubezpieczycieli życiowych, a UNIQA TU SA tę samą lokatę w kategorii pozostałych ubezpieczeń osobowych i majątkowych. UNIQA jest jedyną firmą odznaczoną w obu kategoriach.

Ranking klasyfikuje towarzystwa ubezpieczeń z perspektywy obsługi posprzedażowej klientów, na podstawie informacji dostarczonych przez KNF, Rzecznika Ubezpieczonych, UOKiK i samych ubezpieczycieli. Pytania dotyczyły aspektów związanych m.in. z likwidacją szkód, zarządzaniem jakością i kanałami kontaktu z klientem. Wszystkie kryteria zostały poddane ocenie jury pod przewodnictwem prof. Ireny Jędrzejczyk z Zakładu Prawa i Finansów Wydziału Ekonomiczno-Rolniczego SGGW, w skład którego weszli: Beata Karwacka, prezes Polskiej Izby Odszkodowań, Jacek Kliszcz, prezes Stowarzyszenia Polskich Brokerów Ubezpieczeniowych i Reasekuracyjnych, Halina Olendzka, Rzecznik Ubezpieczonych, Adam Sankowski, prezes Polskiej Izby Pośredników Ubezpieczeniowych i Finansowych oraz Maciej Goniszewski, redaktor naczelny „Gazety Bankowej” . Nad całością badania czuwała niezależna firma konsultingowa PwC (dawniej PricewaterhouseCoopers).

Wyniki rankingu ogłoszono 27 października podczas uroczystej gali w Teatrze Kamienica w Warszawie. Jesteśmy bardzo dumni, że udało nam się uzyskać nagrody w każdej z kategorii rankingu. Cieszy mnie, że nasze starania nad jednakowo wysokimi standardami obsługi klienta w obu spółkach przynoszą wymierne rezultaty. Realizując naszą wizję Ubezpieczeń nowej generacji, będziemy w dalszym ciągu starali się podnosić poziom naszych serwisów - powiedział Zbigniew Zieliński, wiceprezes UNIQA TU SA i UNIQA TU na Życie SA, odbierając nagrody.