Pakiet UNIQA „Wspólnota” Wiarygodnym Produktem Finansowym

Zarząd Europejskiej Federacji Doradców Finansowych w Polsce przyznał tytuł: „Wiarygodny Produkt Finansowy” produktowi UNIQA „Wspólnota” – pakietowi ubezpieczeń dla właścicieli budynków wielomieszkaniowych.

UNIQA Wspólnota jest specjalistycznym pakietem, obejmującym dwa podstawowe ryzyka właścicieli budynków wielomieszkaniowych – zapewnia ubezpieczenie mienia od ognia oraz odpowiedzialności cywilnej w związku z posiadaniem mienia i zarządzaniem nieruchomościami. Pozostałe ryzyka zapewniają możliwość opracowania programu dostosowanego do indywidualnych potrzeb. Ubezpieczający może dodatkowo zawrzeć ubezpieczenie mienia od kradzieży z włamaniem i rabunku, sprzętu elektronicznego, szyb i innych przedmiotów szklanych od stłuczenia, jak również odpowiedzialności cywilnej członków zarządu wspólnoty mieszkaniowej.

Tytuł przyznano na wniosek Komisji ds. Świadectwa Wiarygodności Produktu, w oparciu o następujące kryteria oceny wiarygodności: zrozumiałość zapisów OWU, poziom precyzji zdefiniowanych pojęć (brak dowolności interpretacji), zgodność zapisów umowy z przepisami prawa, możliwość wpływania Klienta na zawartość umowy oraz uczciwość intencji dostawcy produktu. Jest to pierwszy tytuł Wiarygodnego Produktu Finansowego przyznany przez Stowarzyszenie Doradców Finansowych na polskim rynku.

- Pakiet Wspólnota cieszy się bardzo dużą popularnością wśród naszych Klientów – Zarządców Wspólnot Mieszkaniowych, którzy cenią sobie jego dużą elastyczność oraz możliwość uzyskania pełnej ochrony ubezpieczeniowej w jednej polisie. Obecnie jego walory zostały potwierdzone przez niezależne i obiektywne gremium, jesteśmy z tego bardzo dumni podsumował Artur Karaimow, Dyrektor ds. Współpracy z Mieszkalnictwem UNIQA.

Europejska Federacja Doradców Finansowych  Polska (www.effp.pl)  jest  niezależną  organizacją certyfikującą doradców finansowych, która na bieżąco uczestniczy w tworzeniu nowych standardów rynkowych i popularyzuje działalność edukacyjną z dziedziny szeroko rozumianych finansów.